Zadzwoń do nas

Dziś jest poniedziałek 20 maja 2024 imieniny: Aleksander, Bernardyn, Bazyli

 

Kompostowanie to metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania zbieranych selektywnie bioodpadów komunalnych. Proces opiera się na naturalnych reakcjach biochemicznych, podobnych do tych, jakie przebiegają w glebie (mineralizacja, humifikacja), ale zintensyfikowanych w sztucznie wytworzonych optymalnych warunkach. Kompostowanie to głównie proces tlenowy, w którym rozkład biologiczny selektywnie zebranych bioodpadów przez mikro- i makroorganizmy następuje w obecności tlenu i w kontrolowanych warunkach. Będący efektem kompostowania kompost oznacza stabilny, bezpieczny pod względem sanitarnym materiał, podobny do próchnicy, a więc bogaty w substancje organiczne i niewydzielający przykrych zapachów. Kompost jest stosowany jako środek do nawożenia upraw.



Kompostować może każdy.
Wrzucać można odpady biodegradowalne, czyli: odpady kuchenne pochodzenia roślinnego (plus skorupki jajek), fusy z kawy (nawet z filtrem z ekspresu przelewowego), torebki z herbaty, zużyte papierowe ręczniki kuchenne, skoszoną trawę, chwasty (zanim zakwitną), resztki z oczyszczania grzybów po grzybobraniu, trociny, łupiny orzechów, liście drzew, gałęzie w postaci zrębek, pocięte łodygi miskanta (tzw. bambusa ogrodowego). Ziemia z doniczek też jest dobra – zwykle masz ją w nadmiarze podczas przesadzania kwiatów. Możesz wrzucić nawet papierowy worek z Twojego odkurzacza oraz papier – ale tylko w przypadku kiedy jest nielakierowany (czyli tzw. kolorowe czasopisma – odpadają) oraz niezadrukowany – jedynie czarno-białe wydruki z drukarki laserowej są OK. Zatłuszczony papier (np. pudełko po pizzy) też wrzuć do kompostownika